Wykonanie
paź 3rd Nasz
chleb codzienny – proporcjeDo pieczenia
chlebów używamy zazwyczaj mąk
razowych i jasnych pszennych i żytnich, ale czasami zdarza się, że którejś zabraknie, albo nie zdążymy zmielić na czas, więc trzeba modyfikować przepis i dodawać inne lub poeksperymentować z różnymi dodatkami. Tylko proporcje raczej nie ulegają zmianie, dlatego postanowiliśmy je spisać.

I tak:
CHLEB NA ZAKWASIE ŻYTNIM- 350 g zakwasu żytniego,- 450 g mąk,- 240 g
wody,- 16 g
soli,- 22 g
drożdży (przy pominięciu 3 faz przygotowania).A zazwyczaj pieczemy z podwójnej proporcji:- 700 g zakwasu,- 900 g mąk,- 480 g
wody,- 32 g
soli,- 44 g
drożdży.
CHLEB PSZENNY ( proporcja podwójna):- 450 g zakwasu pszennego,- 950 g mąk,- 480 g
wody,- 28 g
soli,- 42 g
drożdży (przy pominięciu 3 etapów przygotowania).Proporcje podwójne wystarczają na dwie duże keksówki
chleba. A dodatki możemy wymyślać w nieskończoność:
słonecznik,
pestki dyni,
otręby,
żurawina,
daktyle,
orzechy,
suszone owoce,
suszone warzywa np.
pomidory… Smacznego!