ßßß Cookit - przepis na Nasz chleb codzienny – proporcje | do-eat-yourself.pl

Nasz chleb codzienny – proporcje | do-eat-yourself.pl

nazwa

Wykonanie

paź 3rd Nasz chleb codzienny – proporcje
Do pieczenia chlebów używamy zazwyczaj mąk razowych i jasnych pszennych i żytnich, ale czasami zdarza się, że którejś zabraknie, albo nie zdążymy zmielić na czas, więc trzeba modyfikować przepis i dodawać inne lub poeksperymentować z różnymi dodatkami. Tylko proporcje raczej nie ulegają zmianie, dlatego postanowiliśmy je spisać.
I tak:
CHLEB NA ZAKWASIE ŻYTNIM
- 350 g zakwasu żytniego,
- 450 g mąk,
- 240 g wody,
- 16 g soli,
- 22 g drożdży (przy pominięciu 3 faz przygotowania).
A zazwyczaj pieczemy z podwójnej proporcji:
- 700 g zakwasu,
- 900 g mąk,
- 480 g wody,
- 32 g soli,
- 44 g drożdży.
CHLEB PSZENNY ( proporcja podwójna):
- 450 g zakwasu pszennego,
- 950 g mąk,
- 480 g wody,
- 28 g soli,
- 42 g drożdży (przy pominięciu 3 etapów przygotowania).
Proporcje podwójne wystarczają na dwie duże keksówki chleba. A dodatki możemy wymyślać w nieskończoność: słonecznik, pestki dyni, otręby, żurawina, daktyle, orzechy, suszone owoce, suszone warzywa np. pomidory… Smacznego!
Źródło:http://do-eat-yourself.pl/?p=1093